måndag 16 augusti 2010

En stad av extas

Det är måndag och här sitter vi nu, med trötta ben, och funderar över vad det egentligen var som hände. För något är det ju som händer när en stad fylls av konserter och människor med musik.

”När man lyssnar på en låt som väcker starka känslor sätter kroppen i gång flera processer. Musklerna spänns eller slappnar av, pulsen ökar eller saktar ned och hormoner utsöndras. Den världskände neurologen Antonio Damasio har exempelvis upptäckt att vissa musikstycken, instrument och sångröster kan väcka känsloreaktioner som går att se och mäta på huden.”
(DN, 2010-08-02. Styr dina känslor med musik)

Det var en sådan helg. Way out west och Kulturkalaset gjorde starka avtryck.

”När första låten, titelspåret, drar i gång exploderar allt, ännu ett missbrukat ord, men vad säger man när den universella så viktiga önskan att stå i en stor händelses mitt får sitt utlopp här och nu – något väldigt kraftfullt sker i väldigt många kroppar.”
(DN, 2010-08-16. Hela Slottsskogen sjunger.)

Några går igång på Håkan, andra på Iggy – och vissa på Angelique Kidjo. Det där kan man naturligtvis utnyttja. Med hjälp av modern inlärningspsykologi och en ipod går det att få styrsel på sitt känsloliv, skriver DN i sin artikel. Eftersom musik får oss att reagera kan man betinga låtar och därmed öka, minska eller byta känsloläge.

”Utan känslor skulle människan inte fungera. Vi skulle sakna drivkrafter och kreativitet, och relationerna skulle bli tomma på innehåll. Under hjärnans evolutionära utveckling kom känslorna före förnuftet.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar