måndag 30 augusti 2010

Lucky People Center

En av tjusningarna med det här jobbet är höstens trevande början. Temat för nästa års festival håller på att utkristalliseras, brainstorming följer på brainstorming, struktur på inspiration. En del av det arbetet är möten med vårt vetenskapliga råd. I tisdags hade vi ett sådant. Bland tankar som kastades ut och upp kom den här filmen.



2011 handlar det om kreativitet. Man must dance.

torsdag 26 augusti 2010

”Idag pratar vi om snedrekrytering till den högre utbildningen. Imorgon troligen om språkrekrytering.”

Anders Mildner skriver i SvD (25 augusti) om hur sociala mediers fokus på kortkort och snärtighet skapar språkliga klyftor. ”I en tid då till och med statsministerkandidater twittrar ut sina budskap finns det dock en sfär som inte kommer att förändras: den akademiska.” De kommande åren kommer glappet mellan forskarvärlden och resten av samhället att öka, menar han. Det akademiska språket är till sin natur snårigt och när vårt sätt att kommunicera i övrigt förändras får akademikerna en ”oväntad joker i alla-kan-inte-bli-som-vi-spelet”.

Även Henrik Berggren (DN 26 augusti) tror att den prognosen är sannolik. Att universiteten håller fast vid sitt traditionella vetenskapliga språk kommer att leda till att det ”uppfattas som mer exklusivt och särskiljande”.  

Tillgänglighet är en tredjedel av Vetenskapsfestivalens mantra. Det betyder inte att kunskap måste kunna förmedlas på 140 tecken. Komplexiteten hör liksom till. Men vi tror på att utveckla olika sätt att kommunicera forskning, göra den begriplig.  

Dels handlar det om att ge alla inträde till forskningsvärlden. Alla ska ha möjlighet till det språk som innehåller nyanser och invecklade resonemang. Dels handlar det om att våga/vilja titta ut från akademin; att inte lämna tolkningsföreträdet till subjektiva profeter. De nya medierna gör att de personliga anekdoterna får oerhört stort utrymme, i vissa sammanhang vore det inte dumt med lite vetenskapligt belagd fakta. Kunskap och språklig koncishet kan ge övertag, men kanske också ett något bättre samhälle? Forskning berör ju inte bara forskare.
/Jenny

Seamhack 2010!

Snart är det dags igen. Seamhack är tillbaka 24 september. Kreativ workshop i Nordstan hela eftermiddagen.

måndag 16 augusti 2010

En stad av extas

Det är måndag och här sitter vi nu, med trötta ben, och funderar över vad det egentligen var som hände. För något är det ju som händer när en stad fylls av konserter och människor med musik.

”När man lyssnar på en låt som väcker starka känslor sätter kroppen i gång flera processer. Musklerna spänns eller slappnar av, pulsen ökar eller saktar ned och hormoner utsöndras. Den världskände neurologen Antonio Damasio har exempelvis upptäckt att vissa musikstycken, instrument och sångröster kan väcka känsloreaktioner som går att se och mäta på huden.”
(DN, 2010-08-02. Styr dina känslor med musik)

Det var en sådan helg. Way out west och Kulturkalaset gjorde starka avtryck.

”När första låten, titelspåret, drar i gång exploderar allt, ännu ett missbrukat ord, men vad säger man när den universella så viktiga önskan att stå i en stor händelses mitt får sitt utlopp här och nu – något väldigt kraftfullt sker i väldigt många kroppar.”
(DN, 2010-08-16. Hela Slottsskogen sjunger.)

Några går igång på Håkan, andra på Iggy – och vissa på Angelique Kidjo. Det där kan man naturligtvis utnyttja. Med hjälp av modern inlärningspsykologi och en ipod går det att få styrsel på sitt känsloliv, skriver DN i sin artikel. Eftersom musik får oss att reagera kan man betinga låtar och därmed öka, minska eller byta känsloläge.

”Utan känslor skulle människan inte fungera. Vi skulle sakna drivkrafter och kreativitet, och relationerna skulle bli tomma på innehåll. Under hjärnans evolutionära utveckling kom känslorna före förnuftet.”

fredag 13 augusti 2010

Festival festival festival

Smartfest går igång på inspirerande mötesplatser, oavsett om de handlar om film, litteratur, musik eller vetenskap.

Cheltenham festivals kör allt under samma paraply: one organisation, four extraordinary festivals. Det blir en enorm kulturapparat med snyggt ansikte utåt. I Göteborg satsas det, inte samlat men dock, på flera håll och vi känner oss stolta över att verka i samma stad som bland annat Bokmässan, Filmfestivlen och nu:
Way out west!

//Jenny S

Leve klotet

I ett cirkustält på Kanaltorget hittar man just nu Leve Klotet. Hållbar utveckling är ett rätt trist begrepp som kan ta sig fantastiska former. Här samlas spretiga uttryck såsom konserter, marknader, balkonglådeodling, möbelworkshops, Swap-O-Rama och klubbar.

tisdag 10 augusti 2010

Allt är kultur

Allt har vi lärt oss någonstans ifrån. Någon har lärt oss allting.
Orden är Lalehs och används nu för att introducera programmet för årets Kulturkalas. Det är klart att man vill lära nytt. Och det är klart att allt är kultur. Förbi här i korridoren ilar projektledningen, ivriga och spända. De har skapat ett evenemang för oväntade möten och idag kör det igång: goteborg.com/kulturkalaset 

//Jenny S