tisdag 23 november 2010

"Okonventionella möten som ofta medför ett visst mått av kaos"

Blivit nyfiken på Tilde Björfors. Hon är grundare av Cirkus Cirkör, regissör, konstnärlig ledare, cirkusdirektör och världens enda professor i nycirkus. Sedan 2005 forskar hon, med stöd från Vetenskapsrådet.

Vi pratar ofta om Street Science. Om annorlunda kunskapsförmedling. Om mötet mellan kultur och vetenskap. Om gränsöverskridande. Det är klart att Tilde Björfors och Cirkus Cirkör har med oss att göra.


Cirkusartisten gör det till synes omöjliga möjligt när de flyger i taket och balanserar på millimetertunn lina, står det i Vetenskapsrådets projektdatabas.

Och de skriver om risktagande och kreativa processer.
"Cirkustekniken sätts metodiskt i sammanhang med andra konstformer och uttryckssätt där skilda bakgrunder och världsbilder finns representerade i möten på okänd mark. Okonventionella möten som ofta medför ett visst mått av kaos."

Forskare från olika ämnesområden följer projektet och belyser det från sitt perspektiv. Det ger bredd och viktiga kunskaper. Dessa kan "ligga till grund för vidare forskning inom andra vetenskapsområden som psykologi, neurologi, pedagogik, ekonomi, filosofi och samhällsvetenskap. Konsten som gränsöverskridare och förändringskraft".


Tilde Björfors samarbetar även med världsledande lindansare och luftakrobater.




Foto: NE











 


I år var hon nominerad till Kunskapspriset ”Svenska folkets kunskapsspridare”.


"För mig har det alltid varit viktigt att väcka drivkraft och göra kunskap tillgängligt för alla, inte bara för dem som kan sitta still i en skolbänk eller är finkulturkonsumenter. Vi är skapta olika och tar in kunskap på olika sätt. Det är i stort sätt alla hjärnforskare jag har samarbetat med överens om." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar