måndag 1 november 2010

”Om du vill förändra ditt liv, börja genast, var översvallande, gör inga undantag.”

- William James

En dag när jag kommer till jobbet ligger det en bok i mitt fack. Den handlar om lyckoforskning. Ett suspekt begrepp kanske, men sett till vad vi jobbar med finns det all anledning att hurra för den här typen av kopplingar mellan kunskap och vardag. En vetenskaplig guide till lycka säger omslaget. Boken är skriven av Sonja Lyubomirsky och heter Lyckans verktyg.

”Inom psykologin har man idag oerhört starka belägg för att de flesta av oss helt har missuppfattat vad det är som gör oss glada och tillfredsställda. Det innebär att vi ibland kämpar för att förverkliga saker som egentligen inte alls gör oss lyckligare.”

Det som avgör:
Grundnivå 50 procent
Medvetna handlingar 40 procent
Omständigheter 10 procent

Våra anlag har alltså stor betydelse. Däremot är det väldigt lite av variationen i lyckonivå som handlar om skillnader i hur vi har det. Kroniskt sjuk eller frisk, flärdfullt eller alldagligt liv, gift eller skild, stort hus eller liten lägenhet är alltså inte det som spelar roll.

Kvar att påverka finns 40 procent. Det är dem som boken framför allt handlar om. Tillvägagångssättet skiljer sig inte mycket från hur du gör när du vill lära dig franska eller byta jobb. Lyubomirsky använder 289 sidor till att förklara hur.

”Varje gång du gör ett val, förvandlar du den viktigaste delen av dig själv, den delen som väljer, så att den blir lite annorlunda mot hur den var förut.”
- C.S. Lewis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar