onsdag 28 april 2010

En hållbar historia

Medicinhistoriska museet är ett av alla de museer som är med i Vetenskapsfestivalen - både i det öppna programmet och i skolprogrammet. Det är ett litet museum som ligger mittemot Nordstan och inne på museet finns många spännande historier man kan få ta del av.

Johannes Åsberg är en av de som har hållt i visningar under skolprogrammet och som lyckades fånga en något tuff åttondeklass med historier om de fyra olika kroppsvätskorna, som man förr i tiden trodde kroppen bestod av och som gav människor olika temperament.

De fyra vätskorna var:
1. Blod, som hörde ihop med sangviniker och ett livligt temperament
2. Gul galla, som hörde ihop med koleriker och ett hetsigt temperament
3. Svart galla, som hörde ihop med melankoliker och ett mycket känsligt temperament, med långsam och djup reaktion
4. Slem som hörde ihop med flegmatitiker och ett trögt och likgiltigt temperament

Han berättade också om vem Pehr Dubb var, som gjorde en stor insats för sjukvården i Göteborg och som har hedrats att ge namn åt Pehr Dubb-salen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han har även i sann göteborgsanda fått ge namn åt parkeringshuset precis utanför, Dubbdäcket.
Och inte minst talade han även om museets egen maskot - försökskaninen Elisabeth, som bidrog med blod till professor Jörgen Lehmanns försök till att ta fram världens första antiblodproppmedel - dikumarol. Elisabeth fick efter sitt bidrag till medicinhistorien spendera sina sista år som keldjur på laboratoriet. Och idag kan man beskåda henne uppstoppad på just Medicinhistoriska museet.

//Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar